Vluchtheuvelgemeente te Zetten 

    

Welkom 

Historie

Informatie

Kerkdiensten

Kerkblad

Pastoraat

Huiskamerviering

Senioren

Mijn Vluchtheuvel

Huisbezoek

Meespeelviering

Heuvellezingen

Cantorij

Vorming & toerusting

Kerkenraad

ANBI

Links

 

 

 

 

 

 

Meespeelviering in de Vluchtheuvelkerk

 

1e ADVENT meespeelviering 1 december 2019

 

Op 1 december vieren we 1 e advent, de 24 dagen voor kerst zijn dan begonnen. De eerste
kaars wordt aangestoken en hierna elke week n tot het kerstfeest. De 3 e kaars is rose, wat
zou dat toch betekenen? En de Adventskleur is paars, dat kun je zien aan de bloemen en
kleedjes. We spelen vandaag het verhaal van rabbi Baruch wat Nico ter Linden vertelt naar
aanleiding van Jesaja 9. Hannie heeft zich zo goed verstopt dat de zoekers het opgeven haar
te vinden. Ze gaan gewoon wat anders doen en vergeten haar. Diep teleurgesteld komt ze
tevoorschijn, ze maken het samen weer goed. Zo voelt God zich ook vaak vertelt dit verhaal.
Ja ik ben verborgen, en toch, met wat moeite kun je me vinden.
Je ziet ook dat mevrouw Tineke Maats een heel mooi beestje mag vasthouden, dit trilt en
maakt geluidjes, het was een Sinterklaas cadeau van Sofie en Emma.
We maken een heel bijzondere adventskalender van versierde bekertjes met verrassingen
daarin.
Fijne Kerst allemaal!

 

Meespeelvieringgroet

Meespeelviering 1 december 2019

 

        

Gedenken 3 November 2019

1 Samuel 3 – Een droom?

Dag allemaal,

Wat een feest toen Samuel werd geboren, het lekkers kon niet op. Als Samuel een kleuter is brengt Hanna hem naar de tempel. Hij groeit op en is nu bijna een voorbeeldige priester geworden. Dat kun je van de zonen van Eli niet zeggen, die doen alles wat niet mag. Hoe kan Samuel daar zo onverstoorbaar onder blijven en elke nacht lekker slapen? Nou deze keer wordt hij toch wel vaak wakker, wat is dat toch, de stem die hij hoort? En wat betekent het allemaal wat er wordt gezegd? Is dit goed nieuws of helemaal niet, en voor wie? Het liefst denkt hij er niet meer over na.  

Wij weten ook niet hoe ons leven verder zal gaan. We kunnen wel terugkijken op wat er allemaal gebeurde, en vooruit, naar wat wij verlangen. Alleen hier en nu, als wij even stilstaan, weten wij wat we voelen, wie en wat wij missen.

In de eerste viering van november gedenken wij dit. We branden een lichtje en delen met elkaar aan wie we denken en missen, wat ons stil doet staan, ons bezig houdt, misschien de adem beneemt, en voorzichtig weer stem geeft.

Kun jij je naam al schrijven? Dat komt in deze viering heel goed uit, en anders is er altijd wel iemand die je helpt.

Meespeelviering 3 november 2019

 

Meespeelviering 6 oktober 2019 1 Samul 1 : 19 t/m 1 Sam 2

De geboorte van Samul Als je wilt kun je het verhaal van Hanna en haar familie vast verder lezen. In deze viering leren we kleine Samul kennen. Misschien vind je het leuk om uit te zoeken wat de namen Hanna en Samul betekenen. Weet je wat jouw eigen naam betekent? Maar eerst gaan we beginnen!!!

Meespeelviering 6 oktober 2019

 

STARTZONDAG 1 SEPTEMBER 2019 MEESPEELVIERING IN DE VLUCHTHEUVELKERK

1 Samuel 1 : 1 - 19 – Vruchtbaar?

Dag allemaal, Hoera, we gaan weer naar de tempel, ik bedoel de synagoge, o nee de Vluchtheuvelkerk natuurlijk. Liet me even gaan door de tekening van Justus en zag nog allemaal vakantiekerken voor me, nu weer naar de Heuvel en daar beginnen we het nieuwe seizoen! En, wat neem je mee van je vakantie? Welke vruchten wil je met ons delen: een steen, een schelp, een druif, een foto, iets wat je daar vond of kocht? We zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen. In het verhaal waar we dit seizoen mee beginnen is Hanna verdrietig, ze verlangt ernaar vruchtbaar te zijn, erbij te horen en er toe te doen. Ze is zo wanhopig dat ze nergens plezier meer aan beleeft. En dan, ineens…., ze eet weer en haar gezicht klaart op. Wat is er gebeurd?! We hebben ons deze zomer laten inspireren door onze consulent Martin de Jong.

Startzondag 1 september 2019

 

MEESPEELVIERING  2 JUNI – OVERVLIEGEN : Jozua 3 en 4 doortocht door de Jordaan

Dag Heuvelaren,

Heb je het al gehoord? Zondag vliegen we allemaal over!

Waarheen, dat weten jullie het beste. Om dit te markeren maken we een gedenksteen. Zodat je later nog weet waar je was, wanneer en met wie. Hoe oud je toen was en of je je naam al kon schrijven of misschien niet meer. Na de zomer horen we graag wat jullie hebben beleefd en neem maar iets mee van waar je was, iets wat je daar zag en niet wil vergeten.

Misschien kom je ook bij een rivier met stenen die je kunt zien en optillen. Of er staat zoveel water in dat je de stenen niet ziet. Hoe kun je zo’n rivier oversteken?

Tot zondag

Meespeelviering  2 Juni 2019

 

MEESPEELVIERING 5 MEI – FEEST VIEREN?

Numeri 22 : 36 t/m 41, Numeri 23 en 24 : 1 - 14

                 

Dag allemaal,

We zijn nog vol van de doop van Jens op zondag 14 april, ons jongste mensenkind op dit moment. Just van Es was helemaal uit het puntje van Groningen gekomen om hem te dopen, en wat doet Jens? Die slaapt heerlijk verder bij al dat water over zijn hoofdje, en wat werd hij toen mooi aangeraakt door opa’s, ooms en zusjes, n onze oudste Heuvelaar: Tineke Maats. En jullie waren allemaal prachtig met je Palmpasenstokken, wat een optocht! 5 mei is het natuurlijk feest, dan vieren we dat we vrije mensen zijn. En Bileam, hoe gaat het met hem, gelukkig zag hij de engel met het zwaard tenslotte. En nu? Koning Balak wil nog steeds dat Bileam het volk Isral vervloekt, maar wie is gezegend kun je toch niet vervloeken? Nou leg dat maar eens uit. We denken dat er veel geofferd gaat worden, lekkers en moois. Daar kunnen jullie goed bij helpen, dus zorg ervoor dat je op tijd terug bent van de meivakantie dan komt het vast goed in dit verhaal. 2 juni gaan we overvliegen. Weten jullie al waarheen? We vliegen vast weer alle kanten op in de zomer en hoe kom je dan terug? Misschien zijn we dan wel veranderd, of lijkt dat maar zo? We sluiten graag met jullie een geweldig meespeelseizoen af en verheugen ons op wat er komen gaat. Een vrolijke meespeelgroet!

De meespeelvieringgroep

Meespeelviering  5 Mei 2019

 

MEESPEELVIERING 7 APRIL CARNAVAL! NUMERI 22:22-36 De ziener Bileam

Wat hebben wij geweldig carnaval gevierd op 3 maart, de vorige meespeelviering.

Een goeie ezelin met Bileam erop, een top la l la la la la la la  lied, Louis speelde dat heel swingend, dat is hem wel toevertrouwd. En wat waren jullie prachtig verkleed! God genoot daar ook enorm van. Verder had hij vooral oog voor de bloemen en de ezelin, zag je dat? Over zien gesproken…Bileam noemen ze een ziener, nou vandaag lijkt ie wel stekeblind. Of is het voor ons ook moeilijk te zien wat er nou precies gebeurt.

Ik hoop dat de ezelin het uitlegt.  

We zien je graag!

Groetjes van de MeeSpeelViering groep

Meespeelviering  7 APRIL 2019

 

Zagen we dat goed? Brak Mozes het hart van God? Of deden wij dat? En wat was God’s hart koud, ijskoud, niet van steen was dit hart, maar van ijs! Oei en daar keilde Mozes dat prachtige hart, kapot, in twee helften op de keien. Zo boos was hij op ons. Toen zag je het hart trouwens wel meteen smelten dus het komt vast wel weer goed tussen God en het volk. En op dit moment trekt het volk weer verder, het beloofde land nadert. Bij Moab zijn ze al. Alleen zijn ze daar niet echt welkom. Koning Balak ziet het helemaal niet zitten met die vreemdelingen en is zelfs bang voor ze. Misschien kan hij Bileam voor zijn karretje spannen. Bileam heeft geen karretje maar een ezelin, en hij stapt graag meteen op om de koning te helpen. Alleen, tja hij kent die god van Isral, en hoe kan hij die nou eens zover krijgen dat ie dat volk kan vervloeken. Jammer dat God’s hart nu net is gesmolten. Zal het Bileam lukken? In ieder geval begeleiden wij hem, met zang en dans, als hij aan de tocht begint! Trek je mooiste carnavals-kleren maar aan!

Meespeelviering  3 maart 2019

 

De volgende meespeelviering is op 7 april – Numeri 22

Het leek zo veelbelovend voor Bileam te zijn toen hij vertrok op zijn ezelin. Het wordt alleen een hele vreemde en ingewikkelde reis. Wat gebeurt er toch allemaal en sinds wanneer kan een ezel praten?! En waar bemoeit die engel zich mee? Wij zullen ons er eens goed in verdiepen. Dan kunnen we elkaar in april vast uitleggen hoe het zit. Veel plezier allemaal met het verhaal over Bileam!

Groetjes van de meespeelvieringgroep

 

 

Vluchtheuvelmeespeelviering nieuws 3 februari 2019: Het gouden kalf (Exodus 32)

Dag allemaal,

We zijn er weer hoor, zondag 3 februari wordt de Heuvelklok geluid voor wie mee wil dansen rond het gouden kalf. Mozes is het er niet mee eens, maar ja dan moet ie maar niet zo lang op die berg blijven hangen in zijn onderonsje met God. Of misschien is ie wel voorgoed vertrokken of erger, is hem iets overkomen. En wij moeten dat zeker allemaal maar afwachten en vertrouwen op een god die we niet zien? Tijd voor iets beters.  

Je hebt vast wel gehoord dat we afscheid hebben genomen van Erica van Klinkenberg, medeoprichter van wat nu onze meespeelviering is. We zullen nog veel, en met een glimlach, aan haar denken. Over afscheid gesproken: hoorden wij nou dat Kees de Ruiter de kerkenraad verlaat? Hij lijkt toch tamelijk onmisbaar maar ja, na zoveel jaren trouwe dienst mag hij het wel wat kalmpjes aan gaan doen. Gelukkig blijft hij ouderling van dienst in onze meespeelviering, daar zijn we heel blij mee.

         Hugo de Ruiter

Onze vergadering begon wat moeizaam dit nieuwe jaar: Hannie is haar dierbare vulpen kwijt. Ze moet hem hebben verloren in de Vluchtheuvelkerk denken wij na rijp beraad. Wie hem vindt krijgt een dikke zoen en maakt Hannie reuzeblij. Het kwam wel helemaal goed toen Martin de Jong bij ons aansloot. Heerlijk om weer wat theologische input te krijgen.

Je ziet we zijn er weer helemaal.

Graag tot zondag!

Groetjes van de meespelers

Meespeelviering  3 februari 2019

 

Vluchtheuvelmeespeelviering nieuws 2 december 2018

Op 4 november hebben in het Gedenken weer lichtjes gebrand en met elkaar gedeeld aan wie we dachten en waar we bij stilstonden.

11042020.JPG (670652 bytes)

November 1991 was de eerste keer dat het gedenken een onderdeel in de dienst werd. Sindsdien is het uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie om met elkaar te delen wat we verloren zijn en wie we missen. Wat fijn dat er jonge en oudere mensenkinderen waren. We hebben elkaar nodig om weer verder te kunnen gaan.

En nu is het alweer december en vieren we de 1e Advent. Het volk is nog altijd in de woestijn en wil z graag eens iets lekkers eten, iets anders dan die eeuwige manna waar ze eerst ook blij mee waren, maar nu niet meer. Mozes moet iets doen vinden ze. Je kunt toch geen feest vieren met alleen maar manna? Of wel? Wat zou jij nu eens willen eten als je het voor het zeggen had, waar heb je nu echt zin in. Zou dat er zijn zondag? Kan Mozes dat regelen misschien? Of Hannie?

We zien je graag weer op 2 december, en vergeet niet: januari hebben we nog vakantie, de eerstvolgende meespeelviering is dan op 3 februari 2019

Meespeelviering  2 december 2018

MEESPEELVIERING 4 november 2018   -   Gedenken

Exodus 20 : 1 – 18

10071015.JPG (961599 bytes)

Och kijk nou toch, daar gaat ie weer, de ark. Hoorde je ook dat Aron het een schatkist noemde? Natuurlijk laat je die  niet achter, al blijft het een gesleep door de woestijn. Maar ja daar heb je Pio’s voor. Alsof het geen moeite is breken ze de heilige tent weer af, en op, en sjouwen de ark net zo lang mee tot de wolk weer stopt, en het vuur gaat branden. Hopelijk hebben we nu een goeie plek gevonden waar we een poosje kunnen blijven. En wie weet is dit zo’n bijzondere dag dat de ark wordt geopend en we er een schat uit kunnen halen. Welke beloften zitten daar toch allemaal in. We herinneren ons natuurlijk wel het n en ander, maar toch niet alles. Waar komen we vandaan en waar gaan we naar toe? De tien woorden zeggen ons daar veel over. Wat ook alweer?

We zullen lichtjes branden om stil te staan bij wat, en wie, we ons herinneren, en misschien missen, en waar we naar verlangen en op hopen.

We doen dat samen, in de kring, alsof we een ketting zijn, en allemaal een schakel daarin die ertoe doet.

We zien jullie graag!

Meespeelviering  4 november 2018

MEESPEELVIERING 7 oktober 2018   -   Wolk en Vuur

Exodus 20 : 1 – 18 en 40 : 34 t/m 38 t/m 33

Zo de Startzondag zit er weer op. Jong en oud hebben elkaar ontmoet. Handen zijn er gemaakt en aan elkaar gegeven, of waren dat levensbomen met goede vruchten? Tja ik was er niet bij en heb wel de verhalen gehoord. De verhalen die mensen elkaar vertellen, de woorden, de beloften…wat denk je, kun je die altijd geloven? Om maar eens iets te noemen: wat zit er eigenlijk precies in de gouden ark? Ja de ark in de heilige tent. Waar we ook heen gaan, de ark gaat altijd mee. Vanwege haar kostbare inhoud. Weet jij nog wat die is? Woorden, beloften…welke ook alweer? Dat weten Aron (zie foto), de priesters en de pio’s, de priesters in opleiding. En wij weten het natuurlijk ook. Alleen, wat betekent dat nou helemaal. Kunnen we de ark niet gewoon eens laten waar die is, of vind jij ook dat ie steeds mee moet worden gedragen op onze reis? Het is toch wel een gedoe om die tent elke keer af te breken en weer op te bouwen? Pff.. en dan heb ik het nog niet eens over onze eigen tenten die we steeds meesjouwen, daar heb je echt je handen al aan vol. 

 09020034.JPG (416682 bytes) Aron

We horen en zien graag wat jullie ervan vinden Pio’s kom vooral, je kostuum ligt weer klaar. Ik zie op foto’s dat jullie er geweldig uit zagen! Tot snel!

Meespeelviering  6 oktober 2018

 

MEESPEELVIERING STARTZONDAG  2 september 2018   -   Samen verder     Exodus 40 : 1 t/m 33

Hee, daar staat Mozes voor de heilige tent. Wat zegt ie tegen ons? Oh horen we het goed, is het feest? O ja, dat is waar ook: 2 september FEEST!

Dat hadden we al vr de zomervakantie op de kalender genoteerd. Wat gaan we vieren eigenlijk? Nou Mozes zal het wel uitleggen. Feest betekent muziek en dansen en lekkers eten en drinken.

En wij horen erbij en we gaan elkaar weer zien. En we maken iets moois voor wie we vreugde toewensen. Heb je ook zin om weer te beginnen? Wij ook! En wat je aan moet? Maakt niet uit, daar zorgt Marjo wel voor.

Heb je ook de prachtige foto’s gezien, die Jaap heeft gemaakt van het overvliegen? Ze staan op de Vluchtheuvelsite. Louis oefent alweer dans- en zingwijsjes. Nolly denkt met haar bloemengroep diep na over feestbloemen. Hannie oefent op Mozes en Marja op Aron.

Teeja regisseert vanuit Noord-Holland. En wat er vooral toe doet is het geluid: Jan-Pieter en Frits, als we hen niet hadden was het stil en saai. Wel nodig ook dat de dienstdoend ouderling er weer is, zou dat Kees zijn deze keer?

En jullie zijn allemaal weer welkom om de zonen van Aron, n de gemeenschap met elkaar te zijn.

Tot dan!

Meespeelviering  2 september 2018

MEESPEELVIERING NIEUWS        -          Na het overvliegen

http://www.vluchtheuvelgemeente.nl/mozes5/06039041.JPG

Mooi h deze foto waarop je kunt zien hoe Floris de Ruiter overvloog, 12 jaar geworden en daar gaat hij, naar het voortgezet onderwijs en verder de wijde wereld in.

Hij kreeg een prachtig boeket met een paradijsvogelbloem daarin, de lievelingsbloem van Nolly, daarom kreeg zij ook een boeket met zo’n bloem…. Maar ik dwaal af. Floris kreeg nog veel meer, als je goed kijkt zie je een bijzonder lichtje bij de paaskaars staan, en hij houdt ook nog een stok vast en natuurlijk maakten we een herinneringsboek voor hem. En het belangrijkste: we staan allemaal om hem heen, oud en jong, net als toen hij werd gedoopt.

En nu hebben we lekker vakantie! Een lange zomer ligt voor ons, heerlijk.Even wachten nog, toch maar vast vergaderd weer, want hoe gaan we verder?Ja natuurlijk met Mozes, daarover zijn nog zoveel verhalen te vertellen. Ondertussen is de staf van Aron gaan bloeien met amandelbloesem. Die ligt als een mooie belofte in de heilige tent bij de ark met de 10 woorden.  

En als wij weer starten op 2 september hebben we echt wat te vieren hoor!De ontmoetingstent is dan ook klaar en Aron wordt tot priester gewijd.En iedereen die bij hem hoort ook. Een mooie priestertuniek krijg je dan aan. Daarvoor worden er nieuwe gemaakt, hoog tijd zegt Marjo, witte lakens zijn welkom! Dat wordt een geweldig feest! Oefen deze zomer maar vast een priesterdansje.

Je krijgt nog een uitnodiging hoor, zet het nu maar vast in je agenda: 2 september FEEST!

Zomerse groetjes van de Meespeelvieringgroep

 

Wij zagen mozes

6 MEI 2018 – OP WEG NA PASEN MET MOZES ARON EN MIRJAM – EXODUS 15: 1-22

ZINGEN EN DANSEN

We kijken met veel plezier terug op Paasmorgen, en de avonden daarvoor. Wat is er veel gebeurd. We kunnen het nauwelijks bevatten. De maaltijd, de doortocht, de woestijn met zoveel chaos. Echt, we dachten: dit is niet meer te ordenen, teveel draden zijn gevallen, die pak je niet meer op. En wat doen jullie? Al voor we het kunnen vragen gaan jullie alles opruimen en wordt wat we misschien kunnen doen weer overzichtelijk. Of je nu een stok maakte of niet, we konden weer verder. Oh happy day! Mooi zong de Cantorij dat h? Zag je dat het een Flashmob was? En dat Bart helemaal hip de solo zong? Ik werd er heel vrolijk van. Misschien wel net zo vrolijk als Mirjam toen ze veilig aan de overkant van de rivier waren gekomen. Ja klopt, dat is een Flashback. We hebben dan wel afscheid genomen van Mozes op Goede Vrijdag, maar zomaar weg is hij natuurlijk nooit. We gaan verder, en kijken terug op alle verhalen die bij Mozes horen.

          

               

                                        Illustratie: Hugo de Ruiter

Neem je herinneringen maar mee naar de Meespeelviering van 6 mei! Ik wou al zeggen groetjes en dag en tot dan! Maar nu heeft de Kerkenraad bedacht dat we veel verder vooruit kunnen denken en doen dan n maand. Twee maanden moet ook kunnen zeggen ze. Pas maar op straks worden het er meer, of een jaar, of jaren….

Meespeelviering  6 mei 2018

 

Dus dit stukje wordt langer want let op: 3 JUNI OVERVLIEGEN

Precies! Noteer het waar je maar kan en zorg dat je erbij bent! Welke van deze drie mensenkinderen vliegt over denk jij? Wie van hen is straks 12 jaar? Inderdaad: Floris de Ruiter! Als jonge kleuter was hij al in de Meespeelvieringen aanwezig. De laatste tijd speelt hij regelmatig een rol, zoals onlangs de jonge Mozes. Naar welke school zal hij nu gaan? En zou hij al weten wat hij later wil worden? We gaan het hem allemaal vragen en zullen een mooi feest voor hem organiseren. Kom erbij en vlieg maar mee.

Napaselijke groetjes van de Liturgiegroep Meespeelviering

Meespeelviering  3 juni 2018

Paascyclus 29, 30, 31 maart en 1 april 2018  

Op weg naar Pasen met Mozes en Natalie da Costa

Twee Meespeelvieringen zijn we al bezig met Mozes. We hebben zijn familie leren kennen, zjn, en het Egyptische volk.  In de paascyclus staat Mozes ook centraal. Op Witte Donderdag zullen wij de maaltijd vieren zoals die werd gehouden voor de uittocht van het Joodse volk. Op Goede Vrijdag wordt duidelijk dat Mozes het beloofde land niet gaat zien.  

 

wpe1.jpg (32878 bytes)

 

Op Stille Zaterdag is het eerst nog donker en stil. Tenslotte wordt het ook weer licht.

Op dat moment wordt er gejubeld op het hoogste Heuvelpunt, de Paasjubel. En dan is het Pasen en vieren we met elkaar de opstanding, een nieuw begin. Om 9.30 uur is iedereen welkom en staat er een heerlijk Paasontbijt klaar. Cantorij, pianist en meer muzikale verrassingen begeleiden deze viering. De Bloemengroep heeft een passende creatie gemaakt En wat betekenen deze draden en kralen aan een stok?

We gaan het samen beleven.

en enkele foto's ....

IMG_1030.JPG (219963 bytes) IMG_1036.JPG (303019 bytes)

 IMG_1110.JPG (282810 bytes) IMG_1058.JPG (271741 bytes) 

IMG_1105.JPG (253771 bytes) IMG_1101.JPG (326075 bytes)

IMG_1115.JPG (1032518 bytes) IMG_1117.JPG (1104381 bytes) 

IMG_1126.jpg (91170 bytes)  IMG_1113.JPG (284015 bytes)

    

 

Meespeelviering 4 maart 2018: Op weg naar Pasen met Mozes 

Exodus 2 : 11- 16 - Mozes, een Egyptische prins

Wat is het goed afgelopen met Mozes in dat rieten mandje! Hij was toch bijna verdronken. Nee, dat had zijn zus Mirjam vast niet laten gebeuren, alhoewel, wat kon ze doen? Wat een geluk dat de prinses,  Thermutti heet ze, vol ontferming dit kind wil redden. En Mozes’ eigen moeder, Jochebed, mag hem voorlopig voeden. Geweldig h.

Toch staat er boven dit stukje: Mozes, een Egyptische prins. Hoe gaat het verhaal dan verder. Hij vergeet zijn eigen volk toch niet? En in het Egyptische paleis: weten ze daar wel wie hij is? Weet hij dat zelf wel? En hoe kan het Pasen worden met dit verhaal?

De Cantorij oefent al flink op ‘Go down Moses’ en ‘O Happy Day’. Eindigt het wel zo vrolijk? Is er wel wat te vieren? Nou laten we niet op alles vooruit lopen. Pasen wordt het vanzelf. Eerst maar eens zien hoe Mozes opgroeit. Nu nog een baby en straks kleuter, tiener en man.

Denk je ook allemaal aan het inleveren van de druppel voor de doopslinger van Anna?! Zij wordt op de Palmpasen zondag gedoopt en rekent vast op onze druppelwensen. Druppels verkrijgbaar en inleveren bij Marjo. Tot zondag!

Meespeelviering  4 maart 2018

 

Meespeelviering 4 februari 2018  Op weg naar Pasen met Mozes en Natalie da Costa: Exodus 1 en 2 – Ik heb hem uit het water gered

 

Toen wij afgelopen december een eerste contact met ds. Natalie da Costa hadden reageerde zij met de woorden: “Pasen? Het is nog niet eens Kerst!” Al gauw begreep zij dat je, om Meespeelvieringen en een Paascyclus te organiseren niet vroeg genoeg kan beginnen. En voor we het weten is het Pasen. Inmiddels is de samenwerking met Natalie in volle gang. Zo heeft zij ook meegedacht over de eerstvolgende meespeelviering waarin Mozes een soort tweede geboorte, uit het water, beleeft. Deze lijn werken wij verder uit naar Pasen.

We beginnen bij baby Mozes. Net 3 maanden oud en hoor hem eens blren. Alsof ie het koud heeft, en honger en dorst. Durf jij te kijken waar dat geluid vandaan komt? Zus Mirjam maakt zich zorgen. En waar is de moeder van Mozes? En zijn broer, en zijn vader? We zullen de hele familie leren kennen.  

Meespeelviering  4 februari 2018

 

Meespeelviering 3 december 2017 – 1e Advent - Esther 7 en 8Donker en Licht

Illustratie: Hugo de Ruiter                                                            


Een eerste kaars wordt aangestoken. In al het donker wordt het licht. Niet voor iedereen misschien. Voor Haman kon het wel eens heel slecht aflopen allemaal. Zijn vrouw Zeres, heeft ook al door, dat haar man tegen Mordechai niet op zal kunnen.

Voor Esther en haar volk loopt dit verhaal misschien wel goed af. Zij mogen zelfs een nieuwe wet voorschrijven. Waarom zou je dan nog wraak nemen? Genoeg om over na te denken met elkaar.

Waar wij benieuwd naar zijn: als jij het voor het zeggen had en je mocht een nieuwe wet schrijven, wat zou daar dan in staan?

Heb je na het gedenken ook zo’n mooi bloemetje meegenomen? Wat waren er veel h, genoeg voor iedereen. En met een lichtje erbij voelde dat heel rijk. Misschien is dat iets om in een nieuwe wet te schrijven: zorg voor bloemen en licht, om kleur te geven aan wat ertoe doet en dat te delen met elkaar.

Meespeelviering  3 december 2017

 

Meespeelviering 5 November 2017 - Gedenken -Esther 6 - Wie wordt  geerd ?

Nou nou, wat kregen we een dreigende brief bezorgd de laatste keer. En waar zijn we veilig? Zo’n wet van Meden en Perzen geldt overal waar je komt. Zelfs Mordechai is in zak en as.

En Esther, wat doet zij? Etentjes organiseren voor de koning en die gemene Haman. Wat is ze van plan? Vandaag is het paleis in rep en roer omdat de koning niet kan slapen. Nou dan kunnen alle dienaren hun nachtrust ook wel vergeten. Hoe krijgen ze de koning weer in slaap? Weet jij wat zou kunnen helpen?

Als het weer rustig wordt in het paleis, in de stadspoort en in de stad Susan, gaan wij gedenken. We staan stil bij wie we missen, wat we verloren en waar we naar verlangen.

Daar branden we een kaars voor en zeggen woorden of zijn stil. 

Afbeeldingsresultaat voor afbeelding brandende kaarsen bij gedenkenEn natuurlijk kun je weer een lichtje mee naar huis nemen, voor jezelf of om aan iemand te geven. Marjo is alweer een geweldig inspirerend lichtje aan het maken.

Zoals we ook iedere maand zo’n prachtig boeketje meenemen, om te geven aan iemand en

 

 

 

  Meespeelviering  5 november 2017

 

MEESPEELVIERING 1 OKTOBER 2017 – ALARM! – ESTHER 4 EN 5

 

 

Wat hebben we een mooie start met elkaar gemaakt. Er is met overgave geoefend in buigen, en dat had een geweldig effect! Haman was tevreden over ons. En alles zou pais en vree zijn als Mordechai nou maar had meegedaan aan die beweging. Hadden we hem maar kunnen overhalen om kalmpjes mee te buigen. Wij konden het toch ook, oud en jong, allemaal deden we mee. En waar we al bang voor waren: Haman pikt het niet, hij is diep beledigd dat er n man is die niet voor hem buigt. Razend maakt hem dat en hij zint op wraak. Dat belooft weinig goeds. Nu hij zo’n hoge positie heeft gekregen van de koning kan hij zomaar nieuwe wetten verzinnen. Wij houden ons hart vast.

Maar wacht eens even, we hebben Esther nog, zij is toch koningin, dan heb je toch ook wel wat te zeggen? Nou ja, Vasti werd zomaar ontslagen, al zei Floris dat je je vrouw niet kunt ontslaan, maar hoe dan ook, zij stond zomaar op straat.

Dus Esther zal heel strategisch te werk moeten gaan. Laten we maar goed met haar meedenken, wie weet helpt dat.

  Meespeelviering  2 oktober 2017

 

MEESPEELVIERING 3 september Een Nieuwe start ESTER 3

    

Waar heeft jullie veertje je heen gebracht deze zomer?  Fijn dat we nu weer naar de Heuvel vliegen om het nieuwe seizoen met elkaar te beginnen.

Zijn koning Ahasveros en koningin Esther nog zo vrolijk als op de foto hierboven en heffen ze het glas weer met ons?

Ach, jammer, we lezen dat oom Mordechai moeilijk doet, h jakkes moet dat nou, we waren net zo lekker aan het feest vieren en dat zou voor de Startzondag ook leuk zijn toch. En als Haman nu wat soepel zou reageren, maar nee dat lijkt hij niet van plan.

Je zult wel merken wat er aan de hand is. “Ik ben een Jood en buig voor geen mens” zegt Mordechai. Nou dat hoeft toch ook niet zul je zeggen, tja dat wordt toch zomaar heel ingewikkeld. Wij raden jullie daarom ook met klem aan om wel te buigen voor Haman. Hij heeft een heel hoge positie van de koning gekregen en kan zomaar beslissen wat er met je gebeurt. Dus als hij langskomt buigen hoor, zoveel moeite is dat toch niet.

Als we nou gewoon een beetje meewerken allemaal komt het heus wel goed met ons, ok? Dus maak je geen zorgen, gewoon komen en meedoen!

Meespeelviering  3 september 2017

 

FEEST 6 mei 2017 14.00 uur Meespeelviering 30 jaar!

 

Aan alle (ooit) Heuvelaars,

We nodigen jullie hartelijk uit om 30 jaar meespeelviering met ons te vieren op 6 mei aanstaande.

Alles krijgt nog vorm en daarover volgt meer informatie. Voor nu hopen we dat je deze datum kunt vastleggen in de agenda en is onze vraag:

Wil je een stukje schrijven, tekenen… over een herinnering die bij jou boven komt als het gaat over de kinderdienst, mensenkinddienst, meespeelviering.

Wat heb je meegemaakt, en mee vorm gegeven als commissielid, theoloog, overvlieger, illustrator, bloemenvrouw, muzikant, zanger, technicus, fotograaf, ouderling, heuvelaar…  en wat vind je waardevol om daarvan door te geven en eventueel op te laten nemen in ons herinneringsboekje.

Je kunt je herinnering n aanmelding voor deze middag sturen naar t@thetraining.nl of/en overhandigen aan Hannie, Marjo of Teeja. Alvast veel dank en graag tot ziens op 6 mei!

Hartelijke groet namens de commissie,

Teeja  

Meespeelviering 7 mei 2017 - OVERVLIEGEN - Esther 2: 18-23 

 04028027.JPG (753462 bytes)    04028037.JPG (553748 bytes)

Zondag 7 mei vliegen we over, allemaal! Als veertjes in de wind kiezen we onze richtingen. Hoe zal het verhaal van Esther verder gaan? Dat hangt natuurlijk ook af van de voorbereiding op zaterdag 6 mei. Hebben jullie de uitnodiging hiervoor gelezen? Komen hoor, dan kun je je eens flink bemoeien met het uitbeelden en vormgeven van dit verhaal.

Dus ja, wij weten het ook niet precies. Zou er een groot feest komen zoals in vers 18 staat? En dat we daarvoor dan allemaal vrij krijgen. We kunnen vast die geweldige poort weer gebruiken die Marjo heeft gemaakt. En Hannah in de gastrol als Esther, zou ze dat nog eens willen doen, of staan er andere meisjes te trappelen om in dat prachtige brokaatje van mevrouw Maats te stappen. Esther is dus koningin geworden en hoe zal het met haar gaan? Kan ze het volhouden, om niet te vergeten wie ze is, en waar ze vandaan komt, en het daar dan met niemand over te hebben? Wat heeft ze ns te zeggen?

Tot zondag, of zaterdag, of allebei!

We zien elkaar heel graag!

Groetjes van de Meespeelgroep  

Jubileum feest 6 mei 2017

 

Ester 2 : 1 – 18: Ester wordt koningin 

03057034.jpg (745275 bytes)

Wie zien we daar nu toch in die armoedige kleren rondscharrelen, dat meen je niet is dat koningin Wasti? O, dat is waar ook, ze is ontslagen als koningin. Ja dat kan zomaar gebeuren bij Koning Ahasveros. Zo ben je koningin en zo loop je te bedelen om een broodkorstje. En nu wordt Ester koningin? Wie is zij, waar komt ze vandaan? Dat staat allemaal in het boek Ester. Je moet maar eens zien of je de boekrol kunt lezen die we van mevrouw Maats mogen lenen, van rechts naar links lees je die, en in het Hebreeuws. 

Zal het met Ester net zo gaan als met Wasti? Haar oom Mordekai adviseert haar om voorlopig niets te zeggen over zichzelf, nou dan worden wij ook niet veel wijzer. Wat is haar geheim? Het kon nog wel eens spannend worden dit verhaal.

Wij zijn erg benieuwd, jullie?

Leuk elkaar weer te zien!

Meespeelviering  2 april 2017 (Ester 2)

Meespeelviering 5 maart 2017: Ester 1  

02055028.JPG (359701 bytes)

Wat was het een feest in Ninev, wat waren we blij dat we gespaard werden. We maakten van onze gescheurde rouwkleden slingers en hebben tenslotte zelfs Jona versierd. En hem natuurlijk hartelijk bedankt want zonder hem waren we nooit gered. Eerst gunde hij het ons niet echt maar later raakten wij toch verbonden met hem en hij met ons of ie wilde of niet. Van het feest in Ninev belanden we op het feest in de paleizen van koning Ahasveros en koningin Wasti. Wat heeft dat met Ester te maken zul je zeggen. Tja dat weten wij ook nog niet precies, het bijbelboek is naar haar genoemd maar in Ester 1 komt ze helemaal niet voor. We zullen haar vanzelf wel leren kennen. De koning en de koningin vieren een enorm groot en langdurig feest, alsof er aan het carnaval geen einde komt. Nu vieren ze dat niet met elkaar maar ieder apart: de koning met de mannen en de koningin met de vrouwen. En natuurlijk is iedereen in de mooiste feestkleding gekleed. Dus haal je zondagse kleren uit de kast en kleed je prachtig feestelijk aan. Als man of als vrouw dat maakt niet uit.

Meespeelviering  5 maart 2017 (Ester)

 

Meespeelviering 5 februari 2017: Jona 4

Lieve mensenkinderen,  

Bij de foto die je hier ziet denk ik vol heimwee aan Henk Beukema van wie wij afscheid namen op 3 januari. Net voor het nieuwe jaar overleed hij. Hij spoorde mij altijd aan om  illustraties bij deze stukjes te plaatsen en gaandeweg leerde ik dat te doen. En elke maand vroeg hij me vriendelijk om een stukje te schrijven, want anders kwamen wij niet in het Heuvelnieuws terecht. Natuurlijk ken ik de deadline voor ons (digitale) blad, maar wie maakt mij hier nu extra op attent? We missen Henk met zijn zo eigen manier om contact te maken.

Jona zou daar zomaar kwaad om kunnen worden. Om zijn pijn en verdriet te verbergen? We hebben natuurlijk weer flink vergaderd over het laatste hoofdstuk uit het Jonaverhaal. Het eind is nogal open. Hoe gaat het nu precies met Jona, hij is boos en God probeert hem over te halen iets milder naar de wereld te kijken. En dan… houdt het verhaal zomaar op.

Dus dachten wij: misschien hebben jullie een idee over wat Jona’s reactie kan zijn na God’s laatste tekst. Hierbij de vraag: lees Jona 4 en bedenk een eind aan dit verhaal.  

En als je denkt: ik heb wel wat beters te doen of heb hier geen zin in… een andere vraag:  waar zijn wij op deze foto? Je kunt het weten want we hadden het aangekondigd. Of je nu wel of niet Jona hebt gelezen en onze vragen kunt beantwoorden… je bent van harte welkom in de eerste meespeelviering in 2017!

Tot dan!

Meespeelviering  5 februari 2017 (Jona vervolg)

Meespeelviering 4 december 2016 - 2e Advent - 

Jona 3 t/m Jona 4 : 1

Lieve mensenkinderen,

Wat was het ontroerend om weer zoveel met elkaar te gedenken. En dank jullie wel dat je zo behoedzaam omging met die akelig moeilijke drijvende lichtjes, die als je niet uitkeek zomaar zonken en uitdoofden. Of te heet werden aan je hand. Nou dat het gloeiend heet was kon je goed zien toen aan het eind al onze lichtjes aan elkaar vast smolten, wat een mooi en bemoedigend beeld voor ons als Heuvelaars.

DSCF7566.JPG (860130 bytes)

Jona had het, net als wij, ook niet makkelijk, hij moest maar afwachten, drie dagen en drie nachten in de buik van een vis. God bedankte de vis hartelijk en zei dat ie Jona nu wel mocht uitspugen. H h, de vis was ook opgelucht. En Jona zat onder het zeewier. Kon hij de opdracht nu wel horen die hij kreeg? Hij ging wel op weg geloof ik toen ie het zeewier een beetje van zich had afgeschud. Heb jij enig idee wat Jona nu precies gaat doen?

En zal dit verhaal helpen in onze hoop en verlangen naar kerst?

Meespeelviering  4 december 2016 (Jona 2e advent)

DSCF7576.JPG (561683 bytes)

 

Meespeelviering 6 november 2016GEDENKEN- 

Jona 2 : 2 t/m Jona 3 : 2